Terraario 

Aikuiselle kuningaspytonille sopiva terraarion koko on minimissään 90 x 40 x 40, mutta isompikin saa olla. Varsinkin kookkaat naaraat tarvitsevat enemmän tilaa. Pohjapinta-ala on korkeutta tärkeämpi. Kuningaspytonit kiipeilevät jos niille tarjoaa sen mahdollisuuden, mutta ovat siinä hyvin kömpelöitä, ja putoilevat lähes poikkeuksetta. Joten korkeita terraarioita ei suositella.

Terraariossa pitää olla vähintään vesikuppi, jossa aina puhdasta vettä ja piilopaikkoja, mutta muuten sisustuksessa saa käyttää mielikuvitusta mielinmäärin. Eläviä kasveja ei kannata terraarioon laittaa, koska käärme luultavasti tuhoaa ne hetkessä. Pohjamateriaaliksi käy vaikka sanomalehti tai pölyämättömät puuhakkeet, joita saa esim eläinkaupoista.

Hyvä ilmanvaihto on myös tärkeää.

Terraario on hyvä sijoittaa rauhalliseen paikkaan, jossa ei ole kauheasti hälyä, tai muita lemmikeitä.

Terraariossa tulee olle tarpeeksi piilopaikkoja, jotta eläin tuntee olonsa turvalliseksi. Liian isossa ja avarassa tilassa elävä käärme saattaa stressata ja silloin usein lopettaa syömisen. Poikaset sekä nuoret laitetaan pienempiin asumuksiin, esimerkiksi 15 litran smart store box on oiva pienelle pytonille. Käärmeen kasvaessa asumuksen kokoa suurennetaan, kunnes on valmis siirtymään aikuisterraansa.

Itselläni on käärmeillä käytössä räkit. Erikokoiset käärmeet on asutettu niille sopiviin räkkeihin. Olen todennut sen parhaimmaksi ja toimivammaksi vaihtoehdoksi. Käärmeet elävät ja lisääntyvät normaalisti, eivätkä stressaa mistään. Terraarioissa asuessaan käärmeillä oli paljon syömisten ja nahanluontien kanssa ongelmia, mutta räkkien myötä nämä ongelmat katosivat.

Lämpötila, kosteus ja valaistus 

Kuningaspytonit, kuten muutkin käärmeet tarvitsevat lämpötilavaihtelut terraarioonsa; lämmittelypaikan sekä viileämmän päädyn. Lämmitys hoidetaan siihen tarkoitetuilla välineillä; lämpömatolla tai -kaapelilla, joka asetetaan terraarion pohjan ulkopuolelle ja sen tulee kattaa noin neljäsosa pohjan pinta-alasta. On myös olemassa terraarion sisälle laitettavia lämpömattoja. Älä käytä lämpökiviä tai -lamppuja, joissa käärme voi polttaa itsensä.Lämmittelypaikan sopiva astemäärä on noin 32-35, ja yleislämpötila 27-29. Pienillä poikasilla kannattaa pitää lämpöjä päällä koko ajan, mutta aikuisilla lämmöt lasketaan yöksi noin 28 asteeseen.  Hyviä apuvälineitä sopivien lämpötilojen ylläpitoon on termostaatit, himmentimet ja ajastimet.Kuningaspyton ei tarvitse kovin paljoa kosteutta, yleensä iso vesikuppi riittää pitämään kosteuden sopivana, noin 50-60 %, mutta nahanluonnin aikana, ja talvella, jolloin ilma on kuivempaa, kannattaa terraariota sumutella kevyesti silloin tällöin.Kuningaspyton on yöeläjä, eikä tarvitse paljoa ylimääräistä valoa. Luonnonvalo riittää. Vuorokausirytmi on silti tärkeä, joten on hyvä katsoa, että päivisin on edes hieman valoisaa, ja yöt hämärämpiä.

Ruokinta 

Kuningaspytonit syövät luonnossa pieniä nisäkkäitä ja lintuja. Vankeudessa ne ruokitaan pääosin pakastehiirillä - ja rotilla, jotka luonnollisesti sulatetaan ja lämmitetään ennen tarjoilua (vesihauteessa, huoneenlämmössä tai lämpömaton päällä, ei koskaan mikrossa!). Sopiva ruokaeläimen koko on noin 15 % käärmeen painosta, tai käärmeen paksuimman kohdan kokoinen. 

Poikaset ruokitaan 5-7 päivän välein, aikuiset pari kertaa kuukaudessa. Ruokintaväli riippuu myös ruokaeläimen koosta.

 

Kuningaspytonit tunnetaan paastoamisestaan. Se kuuluu niiden luontaiseen käyttäytymiseen, eikä sitä tarvitse pelätä, kunhan sen tiedostaa. Syömättömyys voi johtua myös vääristä oloista tai sairaudesta. Jos käärme lopettaa syömisen, kannattaa ensimmäiseksi miettiä, onko käärme asutettu liian isoon terraarioon, ovatko lämpötilat ja muut olosuhteet kunnossa, tai onko eläin mahdollisesti sairas. Jos kaikki on ok, eikä käärme menetä liikaa painoa, ja voi muuten hyvin, ei ole syytä murehtia pienestä tauosta.Vankeudessa kasvaneet poikaset ovat yleensä hyviä syömäreitä.

Lisääntymiskaudella aikuiset käärmeet usein kieltäyvät syömästä, sekä kantavat naaraat pitävät tauon ruokailusta. Nahanluonti, muutto ja liiallisesta käsittelystä aiheutunut stressi monesti myös aiheuttaa nirsoilua.  

Käsittely 

Kuningaspytonit ovat luonteeltaan ujoja, eivätkä muiden käärmeiden tavoin nauti turhasta käsittelystä. Eli liiallista pitelyä tulee välttää. Kuitenkin käärmettä täytyy joskus käsitellä, ja silloin se tehdään rauhallisesti ja varoen. Käärmeen vartaloa täytyy aina tukea, ja kannattaa välttää nopeita liikkeitä. Käsittelyä ei kannata tehdä nahanluonnin lähestyessä, ruokintapäivänä, parina päivänä ruokinnan jälkeen, heti muuton jälkeen tai silloin, kun näkee käärmeen olevan huonolla tuulella.

logo.png

© Rocking Ball Pythons. All rights Reserved

OCKING BALL PYTHONS